edip cansever 


  1. sözlük ismimi bile "ben nasıl olan ruhi bey nasılım?" dizesi geçen şiirden aldığım şair.Hatta o şairden ötedir , bu hususta hiç bir realite umrumda değildir.

    ölümü üzerine Cemal süreyya şöyle der;

    Yeşil ipek gömleğinin yakası
    Büyük zamana düşer.

    Herşeyin fazlası zararlıdır ya,
    Fazla şiirden öldü Edip Cansever.

    bence de fazla şiirden öldü edip cansever, beyin kanaması hikaye.

    * *
    http://www.dailymotion.co...limde-kan-sesler_creation
    (nasilolanruhibey ?, 28.05.2011 21:38)
  2. Bazen bir şiir okursunuz. Söz dizimi, kullanılan sözcükler çok sıradandır.Ama aslolan işey vardır ki o şiirin anlattıkları sizi düşündürür, yaşanmışlıklara doğru çeker. Sonuç nettir: Adam yazmış abi dersiniz.Ama o sadece yazmamıştır: yaşamıştır...
    işte bunları dedirten ender şairlerden birisidir kendileri, Sanatçıların ölmeyeceği karinesinden yararlanır kendileri de.Özellikle onun gibi gerçek sanatçıların.
    (depredator ?, 28.05.2011 21:56)
  3. ölüm sebebini Cemal Süreya ne de güzel teşhis etmiştir hakikaten "fazla şiir" diyerek. "uyanıp kalkınca çocuk olmaları" olan dünyaya gelmiş en güzel adamlardan biridir edip cansever.
    (blueberrymuffin ?, 28.05.2011 23:32)
  4. Edip Cansever bunları nasıl hissedebiliyordun bilmiyorum ama bana şiiri sevdiren üç güzide şairden birisin,hem tam da yaşamın içinden bir parçayı koparıp hem de o parçayı her an canlı tutabilme özelliğine aşığım, ötesiyim.

    Hiçbir pul hiçbir zarfa yakışmıyor
    Hiçbir zarf üçbeş satıra
    Ne zaman yanyanayız işte o zaman
    Doyamıyoruz tenlerimizin bitmez tükenmez sorgusuna.
    (thykee ?, 28.05.2011 23:40)
  5. Meşhur ''Masa da masaymış ha'' şiirini yazan 2.yenici şairdir.

    işte o şiir

    Adam yaşama sevinci içinde
    Masaya anahtarlarını koydu
    Bakır kaseye çiçekleri koydu
    Sütünü yumurtasını koydu
    Pencereden gelen ışığı koydu
    Bisiklet sesini çıkrık sesini
    Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
    Adam masaya
    Aklında olup bitenleri koydu
    Ne yapmak istiyordu hayatta
    işte onu koydu
    Kimi seviyordu kimi sevmiyordu
    Adam masaya onları da koydu
    Üç kere üç dokuz ederdi
    Adam koydu masaya dokuzu
    Pencere yanındaydı gökyüzü yanında
    Uzandı masaya sonsuzu koydu
    Bir bira içmek istiyordu kaç gündür
    Masaya biranın dökülüşünü koydu
    Uykusunu koydu uyanıklığını koydu
    Tokluğunu açlığını koydu.
    Masa da masaymış ha
    Bana mısın demedi bu kadar yüke
    Bir iki sallandı durdu
    Adam ha babam koyuyordu.
    (big three ?, 29.05.2011 00:28)
  6. 8 Ağustos 1928’de istanbul’da doğdu. Bodrum'da tatildeyken beyin kanaması geçirdi, tedavi için getirildiği istanbul'da 28 Mayıs 1986’da yaşamını yitirdi. istanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Kapalıçarşı’da turistik eşya ve halı ticareti yapmaya başladı. 1976’dan sonra yalnızca şiirle uğraştı. ilk şiiri 1944'te istanbul dergisinde yayınlandı. Yücel, Fikirler, Edebiyat Dünyası, Kaynak dergilerinde çıkan ilk gençlik şiirlerini "ikindi Üstü" kitabında topladı. Bu şiirlerde varlıklı, her şeye yaşama sevinciyle bakan bir gencin avarelikleri, duyguları ön plandaydı. 1951'de "Nokta" dergisini çıkardı. Bu dergi genç şairlerle ve yazarlarla tanışmasını sağladı. ilk kitabından 7 yıl sonra yayınladığı "Dirlik Düzenlik" bu dönemin ürünüdür. Bu kitaptaki şiirlerde düşünceyi dil içinde eritmeye yönelen, özlü bir söyleyiş ve çarpıcı biçim arayan, toplumsal eleştiri için mizah aracını kullanan bir tutum görüldü. 1957'de yayınlanan "Yerçekimli Karanfil" ile kendisine özgü bir şiir evreni kurdu. ikinci Yeni akımının özgün örneklerini verdi. Yenilik, Pazar Postası, Yeni Dergi gibi dönemin sanat yayınlarında şiirsel canlılığı besleyen şairlerden biri oldu. Şirinde zamanla sevinç yerini bunalıma, toplumsal dengesizlikleri eleştirme kaygısı yerini yıkıcı bir umutsuzluğa bıraktı. "Dize işlevini yitirdi" gerekçesiyle yeni arayışlara yöneldi. Şiirde tiyatrodan esinlenen diyaloglar kullandı. "Nerde Antigone", "Tragedyalar", "Çağrılmayan Yakup" bu dönemin ürünleri. Yine de ikinci Yeni içindeki bazı şairler gibi anlamsızlığı savunmadı. Kapalı, anlaşılması güç, yine de anlamdan ayrılmayan bir şiire yöneldi. Çok farklı imgeler kullanırken bile düşünce öğesini gözardı etmedi. Yapıtlarına tutarlı bir bütünlük kazandırdı. Şiirinde düzyazı olanaklarını kullanmaktan da çekinmedi. Yalnız şiirleriyle değil tepkileri ve yaşama biçimiyle de kendisinden söz ettirdi. Sürekli yazan, yayınlayan bir şair olarak ilgileri hep üstünde tuttu.
    (nomen est omen ?, 25.01.2012 05:10)
  7. http://bit.ly/KU8pyP
    (ben ve digerleri ?, 09.06.2012 01:08)
  8. "Vaktinden önce anlamanın şaşkınlığı mı
    Vaktinde anlamanın sevinci mi
    Ya da biraz geç kalmanın
    O gereksiz tedirginliği mi
    Hangisi?

    Ama belli ki sonundayız her şeyin
    En sonunda."*

    dizelerinin sahibi ikinci yeni şairidir.
    (sensoylemedendebiliyorum ?, 14.07.2012 01:16)

© 2024 - aühf sözlük uludağ sözlük

aühf sözlük, ankara hukuk fakültesinin interaktif sözlüğüdür. - 2011 nisan (c) bir interaktif sözlük çalışmasıdır. aühf sözlük sözlük spot tematik sözlük servisi ile üretilmiştir. sözlükler yöneticilerinin sorumluluğundadır, www.sozlukspot.com sözlüklerin içeriklerinden sorumlu tutulamaz.