çernobil 


  1. felaketin adıdır. özellikle kendisinden hatıra kalan çayları yudumlarken azıcık radyasyondan zarar gelmeyeceği hatta iyi olacağı yönündeki sevgili böyüklerimizin telkinleri sonrasında rahat bir nefes alınmıştır (!). olay sonrasındaki 10 yılda etkilerinin iyice görüleceği ifadesi ise tarafımdan doğrulanmıştır. bunu ölümleriyle doğrulayanlar da ziyadesiyle mevcuttur. ancak ne bu ders olmuştur ne de fukuşima olacaktır. öyleyse yaşasın akkuyu nükleeri!!!
    (zere ?, 27.04.2011 23:41 ~ 30.04.2011 22:46)
  2. Dönemin sanayi bakanı cahit aral'ın "bizde radyasyon yok" diyerek kameralar önünde çay içmesinin ardından, karadenizde bu facianın etkilediği yerlerde kanserden ölümler peş peşe gelmiştir.
    (bkz: bekerel cahit)
    edit : arkadaş bunu niye eksiliyorsun cahit aralcı mısın o artık yoğğ yoğğ aday değil !
    (nasilolanruhibey ?, 27.04.2011 23:58 ~ 28.04.2011 00:01)
  3. karadenizin ve karadenizlinin yıllardır görmezden gelinen acısıdır;çocuklar için yetim ve öksüz kalmaktır, babalar-anneler için evlat acısıdır, çernobil 'hayat'ını kaybetmektir, yavaş yavaş erimek-tükenmektir.
    (auktoritas295 ?, 28.04.2011 00:22)
  4. bir karadeniz li olarak çok sevdiğim çok sevmekten öte adeta taptığım insanları kanserden kaybetmeme neden olduğunu düşündüğüm zira kanser olmalarına başka hiç bir açıklama getiremediğim korkunç olaydır . (bkz: nükleerden korkuyorum)

    çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. ukrayna'nın kiev iline bağlı çernobil kentindeki nükleer güç reaktörünün 4. ünitesinde 26 nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi. alıntıdır

    türk tabipler birliği'nin ilk baskısı nisan 2006'da yapılan "çernobil nükleer kazası sonrası türkiye'de kanser" başlıklı raporunda, çernobil nükleer reaktör kazası ile karadeniz bölgesindeki kanser vakaları arasındaki ilişkinin araştırılması sonuçları kamuoyuna sunulmuştur. raporda çernobil'deki patlama sonrasında oluşan radyoaktif bulutların 3 mayıs 1986 cumartesi günü marmara'ya, 4-5 mayıs günleri batı karadeniz'e, 6 mayıs günü çankırı üzerinden sivas'a, 7-9 mayıs tarihlerinde trabzon-hopa'ya ulaştığı, 10 gün sonra da tüm türkiye'ye radyoaktif parçacıkların yayıldığı belirtilmekte[2]; çalışma sonucunda, hopa’da kanser görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, türkiye’nin diğer coğrafi alanlarına göre daha fazla görülmesi olasılığının, araştırılmaya değer bir durum olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmektedir. rapor, elde edilebilen veriler ışığında, bölgede çernobil nükleer kazası ile gerek kanser olgu sayıları, gerekse kanserden ölümlerle ilgili kanıta dayalı nedensel bir bağlantı kurmanın olanaklı görünmekte olduğunu kabul ederek, bu konuda kesin sonuca varmak için daha ayrıntılı araştırmalar yapılması gerekliliğini vurgulamaktadır. alıntıdır
    (ben sadece okurum ?, 30.04.2011 17:30)

© 2025 - aühf sözlük uludağ sözlük

aühf sözlük, ankara hukuk fakültesinin interaktif sözlüğüdür. - 2011 nisan (c) bir interaktif sözlük çalışmasıdır. aühf sözlük sözlük spot tematik sözlük servisi ile üretilmiştir. sözlükler yöneticilerinin sorumluluğundadır, www.sozlukspot.com sözlüklerin içeriklerinden sorumlu tutulamaz.