üniversitede türban yasağını savunan insan 


/ 2
  1. on sekizinci yahut on dokuzuncu yüzyılda olsa anlaşılabilir. 1940'larda tek parti zihniyetinin hüküm sürdüğü yıllarda -hadi bir adım daha ileri gidelim- 12 eylül veya 28 şubat'ın karanlık günlerinde bunu yapsa bile anlaşılabilir. fakat sivilleşen türkiye'de 2011 yılında var olması anlaşılacak şey değildir.

    yetişkin bir bireyin dilediği gibi giyinmesini bir rejim tehdidi olarak algılayabilecek kadar vizyonsuz ve tahammülsüzdür. zanneder ki eğer başörtülü hanımlar kılık kıyafet baskısı olmadan üniversitede eğitim alsa diğer hanımlar bu 'mahalle baskısı' nedeniyle derhal başlarını örtecektir. buna ciddi ciddi inanır, dillendirmekten de çekinmez.

    makam sahibi akademisyenlerin de bu zatlardan aşağı kalır yanı yoktur. bu konuda bir anayasa değişikliği gündeme gelir, cübbeleriyle anıtkabir'e yürüyüp rejim tehlikede derler. 414 milletvekili anayasa değiştirir, anayasa mahkemesine başvuru yapıldı diyerek yasayı uygulamazlar. halbuki çok iyi bilirler yürürlüğe giren kanunun derhal uygulanacağını. ardından on sene evvel sıkı sıkı sarıldıkları yök, türban yasağını kaldıran bir genelge yayınlar onu da uygulamazlar.

    sonra aynı akademisyenler ve öğrenciler cafelerde arkadaşlarıyla oturup farklılıklara saygıdan, bireyin özgürlüğünden, özgürlükçü bir anayasadan bahsederler. ardından yanlarından bir başörtülü hanım geçer ya yüzlerini asıp rejim adına endişelenirler, ya da bu hanımın kılık kıyafetini eleştirirler.

    anlaşılmaz psikolojilerdir.
    (muktedir ?, 28.04.2011 10:00)
  2. muktedir zatın açtığını bildiğim başlıktr. üniversitede türban yasağının savunulmaması gerektiğini anlatmaya çalışırken , bunu savunan insanların da bunu savunma özgürlüğü olduğunu unuttuğundan aslında bunu savunanların hatasına düştüğü başlıktır. (bkz: kendinden farklı düşüneni aşağılamak)
    (az bilen filazof ?, 28.04.2011 11:56)
  3. çok yanlış bir uygulamadır, öncelikle herkesin özgür olması gerekir. 28 şubat ve 12 eylül diktasının uygulamasıdır, bu konunun burada
    tartışılması olumludur. inşallah bu saçma uygulamaya bir son verilir.
    (mikahakinen ?, 28.04.2011 12:00)
  4. (bkz: halka rağmen halk için) anlayışına sahip zihniyettir. Yok biz almayalım hocam.

    (bkz: http://www.dunyabulteni.n...riyet.20091230150335..jpg) 411 el kaosa kalkmış.
    (lammarth ?, 28.04.2011 13:28)
  5. (bkz: akp nin de çok umrundaydı)
    (bkz: sen oy ver sana her şey serbest)
    (flush royale ?, 28.04.2011 15:56)
  6. başörtüsünün özgürlük olarak görülüp görülmeyeceği tartışma konusu edilebilir, özgürlük olarak değerlendirilebilir. ancak türban başörtüsü değildir.bir şeyi siyasallaştırmaya çalışmak ve bu siyasi simgenin özgürlük olarak görülmesini istemek dayatmadır. baş örtüsü bilindiği üzere anneanne/babannelerimizin taktığıdır.

    edit:siyasi simgeden maksat dini bir kurumun siyasete araç yapılmasıdır. yoksa kimse kimseye örtünme diyemez.
    (dedikodu degil sosyal yorum ?, 28.04.2011 17:39 ~ 19:45)
  7. dini inanç ögürlüğünden ziyade cemaatlerin, tarikatların simgeleri olması sebebiyle (bkz: türban bağlama şekilleri) savunduğumdur, ben müslümanım tamam, bir de x tarikatına üyeyim ve bunu da gözünüze sokuyorsam, bu simge olmuş demektir.
    (pphhooeebbuuss ?, 28.04.2011 17:43)
  8. bunu savunurken siyasi simge olduğunu söyleyenlere parka neyin simgesi diye sormak istiyorum.
    (biarkadasabakipcikcam ?, 28.04.2011 18:20)
  9. anayasa mahkemesinin 1993 de verdiği müthiş(!) kararla ülkeyi karıştırdığı günden bugüne kadar ülke gündemini meşgul eden durumdur. olayın siyasi ya da dini boyutuna girmeden, verilen kararın entarasanlığı ve gerekçelendirilmesi durumun ayrı bir boyutudur ki anayasa mahkemesi laikliğin bir insan ideali olduğunu söylemiş ve türbanın yasaklanması gerekçesini buna dayandırmıştır (!) kurum olarak artık yargı kararlarından daha çok insan ideallerine önem verdiklerini konusunda ki düşünceleri kurumun aslında ne kadar da çağdaş (!) bir kurum olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir . ne de olsa idealleri belirlemek anayasa mahkemesine için anayasa da atfedilen temel görevlerden biri değil miydi . bide unutmadan söylemek lazım kararları değişmez ilk 4 maddeye dayanarak çok iyi esastan incelerler .
    (schaublorenz ?, 28.04.2011 19:14)
  10. mevzu türban veya siyasi simge olup olmaması değildir. mevzu özgürlükler de değildir. türbanın yasak olmasını özgürlüğün kısıtlanması olarak değerlendiriyorsan, birileri çıkar bize okullarda türk hukuku değil islam hukuku öğretin. bu benim özgürlüğüm. türkçe değil arapça konuşulsun. bu da benim özgürlüğüm demesini yadırgamıyor olman lazım. hatta uzatıp, ben evimde gürültü yaparım, etrafımdaki insanları umursamadan istediğim gibi davranırım diyip bunu da özgürlük kapsamına sokarsın. e sen bunları yadırgamıyorsan, neden ab'ye girmek için kasıyorsun kendini bu kadar ? git islam devletleriyle ittifak kur. laik bir devlet olan türkiye cumhuriyetinde, laikliğin elden gittiği konusunda endişelenen insanların ne kadar haklı olduğunu anlaman lazım çünkü islamiyet egemen bir devlet yönetimi demek şeriat demek bu da laikliğin kalmaması demektir.

    dönüp dünyaya bir bakın. refahı yerinde olan, çağdaş olarak nitelendirdiğimiz devletlerde bu tartışma yapılmıyor. çünkü türban takıp sokağa çıkmak yasak. insanlar da bu yasağa uyuyorlar. devlet koyuyor bu kuralı. sen evine girdiğinde istediğin gibi türbanını tak. türkiye sokaklarında bile takmanı kimse yadırgamıyor zaten. ama çağdaşlığın simgesi, insanın gelecekteki hayatında nasıl bir insan olarak yaşayacağını belirleyen üniversitelerde, ben insanların hangi dine mensup olduğunu gözüme sokmasını istemiyorum.

    dolayısıyla evet, ben bu yasağın taraftarıyım.

    *
    aylar sonra gelen edit 1 : şu çağdaş ülkelerde yasak olan türban mevzusunda, eksik araştırma, yanlış hatırlama ve dolayısıyla eksik bilgi söz konusudur. buradan özürlerimi iletiyorum herkese.

    edit 2 : türbanı takmak özgürlükse, bunun ''üniversitede'' takılmasını istememek de özgürlüktür. benim ne düşündüğüme kimse karışamaz. nitekim ben orada insanlara sokağa türban takarak çıkamazsınız demedim, sadece üniversitede mensup olduğun dini gözüme sokma dedim. sadece bu değil, üniversitede herkesin tarafsız olması gerektiği kanaatindeyim. parti rozetleri, siyasi görüşünü ortaya koyan bıyıklar ve bunun gibi her türlü dini veya siyasi görüşü ortaya koyan simgelerin üniversitede yeri olmadığını düşünmekteyim. istediğimi de düşünürüm ayrıca. ben sokağa çıkıp türbanlı kadınların türbanını falan çıkartmıyorum saçlarından. onlarla diyaloga girmekten kaçınmıyorum. isteyen dinini istediği gibi yaşasın. ama üniversite açık bir beyinle, önyargıdan uzak bir düşünceyle, hayatta daha önce yerleştirilen kalıplardan uzak bir yapıyla gidilmesi gereken bir yer.
    (vinsanity15 ?, 28.04.2011 20:03 ~ 30.07.2011 13:12)
  11. nudistlerin de özgürlüğü var mı? diye sorası geliyor insanın şu pek özgürlük düşkünü insanlara. inanç özgürlüğü ile ibadet özgürlüğü arasındaki ince ayrım nedir diye de sormaya devam edebilirim.

    lakin sonuçta madem ki üniversite denilen yer burası, herkes istediği gibi giyinip gelebilsin, sonuçta eğer siyasal bir simgeyse de erkek islamcılar istedikleri gibi girebiliyorsa (hoş onların böyle baş bağlamakdı pardesuydu gibi dertleri yok) kadın islamcılar da türbanlarıyla girebilsinler.

    sonra ileride benim özgürlüğüme bir zeval gelirse bu tayfa benim dediğimi diyebilecek mi? işte ondan şüpheliyim.
    (omnia tempus alit ?, 28.04.2011 20:18)
  12. türban takanlara "örümcek kafalı" yaftasını şak diye yapıştıran, zamanında "o ne lan babaannem gibi baş bağlıyorlar" deyip şimdi tam tersini söyleyen güruhun üyesidir.ama acaibdir ki çevremdeki 2-3 türbanlı iddia edildiği şekilde bir tarikatla alakaları yoktur, kayıt yaptırmayı unutmuş olabilirler.bir de bu yasak insana düşündürüyor "türban siyasi simgeyse che guevera t-shirtleri, üç hilalli, altı oklu rozetler ne?" diye. bence nefes almaları da yasaklanmalı. neme lazım laiklik elden falan gider.yok yok en iyisi iran'a postalamak.
    (litmanen ?, 28.04.2011 20:36)
  13. türban yasağını savunma nedeni, onun arkasında yatan bir takım şeylerle özdeşleştirmesi olan insandır. bunu en fazla kadınların savunmasının nedeni kendilerinin sahip olduğu kapalı olmama özgürlüğünün ellerinden alınabileceği korkusudur. bu korkuya haksızdır diyemeyiz kendi içinde haklılık payı vardır ancak empatiden uzaktır belki biraz da bencilcedir. en ideali herkesin istediği heryere istediği şekilde gidebilme özgürlüğüne sahip olmasıdır. ancak gidişat özgürlüklerin yaygınlaşması değil, yok olması yönündedir. sadece belli şeyleri hatta belki de bir gün dayatma haline gelebilecek şeyleri özgürlük diye sunmak* ne derece adildir tartışılır.
    (stheno ?, 29.04.2011 02:00)
  14. 21.yy da,bi insanın diğerine şunu giyme,bu tarz giyin, şeklinde tahakküm edebileceği şeklinde akıllara zarar bi mantık tutulması yaşayan insandır. ister dini için ister siyasi amaçlı giyinsin zerre kadar umrumuzda olmaması gereken,ve aslında aynı düşüncede olan erkeklerin serbestçe her yere girebilmesiyle faturası sadece kızlara patlatılan ve bu noktada cinsiyetçiliğe de varan, hiçbir hukuki ve meşru gerekçeye dayanmayan ve ortaçağın yasakçı gericiliğine işte tam da burada düşüldüğü yasaktır.ne bu yasağın kaldırılmasını savunmak gericilik,ne de kaldırılmamasını istemek modernliktir. modernizmi giyimle ölçen zihniyet şekilci kalıplara mahkumiyetten kurtulamaz,ve evet aksini savunanların aksine;adına ne denirse densin,bu yasak tam da bir temel hak özgürlükler meselesidir.

    edit:türban yasağını savunmak ne kadar özgürlükse, hitlerin yahudilerle yaşamak istememesi de aynı masumiyet derecesinde özgürlüktür. çünkü ikisi de teorik olarak kaldığı sürece özgürlüklükken uygulamaya döküldüğünde kendi gibi olmayana o haliyle yaşam hakkı tanımamak vahşetine dönüşüyor.
    (derdestin devasi var ?, 29.04.2011 02:12 ~ 02:32)
  15. Üniversiteler özgürlük ortamıdır diyip, sadece kendi özgürlüğünü düşünen insan tiplemesidir.
    Arkadaş çok rahat, çok da basit bir yorum: Madem özgürlüklerin kalesi üniversiteler, sanane o şahsın başörtüsünden, türbanından. Ama sen kalkıp türban takana "örümcek kafa" "sıkma baş" diye hitab ediceksin, sonra ben parkamı giyer, pankartlarımı asarım diyeceksin. Var mı böyle saçmalık?!

    O insanlar sana edeblerinden ağzını açıp da bir şey demezler.
    O insanları otobüslerden iterek kakarak indirirsin bir şey demezler.
    O insanları kendi kızlarının mezuniyet törenine bile almazsın bir şey demezler.

    Lakin; Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.

    Devamında aklından çıkarma : "Bir kız ogrenciyi basortusu icin tahsil hakkından mahrum etmek istiklal Savaşı başlarında ve Maraş'ta, düşmanlar tarafından başörtüsü çekilip düşürüldüğü için başlayan milli şahlanışın ruhuna tükürmektir."
    (lammarth ?, 29.04.2011 02:34)
  16. bugünler de boğaziçi üniversitesinin bahar / paskalya tatilidir. bunun sonucu çok değerli bir arkadaşım beni ziyarete gelmiştir. kendisi üniversitesine başı örtülü bir şekilde girmektedir. lakin ben içim acıyarak onu 2 senedir okuluma sokamamaktayım. okulun önünden arkasından sağından solundan geçiyoruz ama içine giremiyoruz. benim ondan ne farkım ver ki 5m ötesine geçebiliyorum da arkadaşım geçemiyor bu ne saçmalık diye düşünüyorum, her seferinde içim acıyor. bunu savunan insanın korkularını da anlamakla beraber yersiz olduğunu suratına haykırmak istiyorum. nitekim odtüde bilkentde hatta itü taşkışlada dahi bu yasak delinmiştir. boğaziçide ise yıllardır yoktur.

    burası forum değil farkındayım ama entryleri okurken aklıma takıldı cahilliğimi mazur görün, soruma cevap verilirse aydınlanmış olurum hangi "çağdaş ülkede" sokaklarda baş örtüsü ile dolaşmak yasakmış?
    (ben sadece okurum ?, 30.04.2011 00:45 ~ 00:46)
  17. Bazen " sana ne kardeşim" dedirten bir yasaktır. (bkz: bırakınız yapsınlar bırakınız etsinler)

    Ne biri diğerine "sen neden kısa giyindin?" diye ne de bir başkası "sen neden başını örttün?" diye karışabilmeli,bu kimsenin haddi olamaz.
    Bunları konuşuyor olmamız hala çok çok çok komiktir.
    lakin türbanlı öğrencinin ödediği harcı , yer bulamadığı amfileri , kendilerinden bağırtılarak geri alacak bursları bir gün bile gündemine almayan siyasetçinin her seçim öncesi oy ambarıdır bu konu.
    Gerçekten inandığı için türban takan birinin bu inancının bu denli sömürülmesi karşısında o türbanlının da bunu yapanlara da sana ne kardeşim demesi gerekmektedir. zira çözemedikeleri gibi yıllardır çözeceğiz diye oy toplayıp bıyık altından sırıttıklarıyla kalmaktadırlar. bundan mütevellit çözmek istiyoruz diyen kimse bu sorunu çözmek istememektedir. (bkz: buradan blok oy gelir sadullah)

    bu kadar büyütüldüğü içinde bir kesimde özgürlüklerini tehlike altında görecek durumlar yaşattığıda bir gerçektir.
    (bkz: humeyniyi seviyorum atatürkü sevmiyorum)

    işte türban yasağını savunan öğrenci de bunları görerek tedirgin oluyor olabilir.

    karşılıklı hassasiyetlerimizi anlarsak bir gün belki türbanlılar ve türbansızlar olarak daha önemli konulara kafa patlatırız. (bkz: el alem aya çıktı)
    (nasilolanruhibey ?, 30.04.2011 01:26)
  18. 550 milletvekilinin 411 inin oyuyla kaldırılan yasağı anayasa mahkemesine götüren partiyle aynı zihniyetteki insandır.

    (bkz: sen bela mısın chp)
    (yanlis tercih kurbani ?, 30.04.2011 02:11)
  19. bencildir. dünya kendi etrafında dönüyor zanneder. başkalarının hayat tarzlarına gram saygısı yoktur.ama mademki özgürlükten yanayız, onların çekincelerini de dinlemek, tartışmak gerekir.
    edit : türbanı tartışmak demek diğer sorunları görmezden gelmek, onların üstünü örtmek demek değildir. eğer sorunlardan biriyse türbanı tartışmak gerekir, asıl ''türban diğer sorunların üstünü örtüyor, tartışmak yersiz'' demek, türban sorununun üstünü örtmektir. sorunlar arasında bu daha önemli bu daha önemsiz diye ayrım yapmak yerine bütün sorunları tartışmak gerekir. sorunlar ''sıradaki gelsin'' diye çözülmez, çünkü özgürlük sorunları bekletilemez.
    (baska semtin cocugu ?, 30.04.2011 16:10 ~ 22:06)
  20. yılmaz özdil 21 ekim 2010 tarihli yazısında türban sorununu çok güzel anlatmıştır ayrıca isim şehir hayvan adlı kitabının arkasında da bu yazısı mevcuttur.

    türban

    okurlar sipariş veriyor:

    “türban meselesini yaz.”

    *
    yazayım.
    *
    bir i̇gnliiz üvinersitesinde ypalın arşaıtramya gröe, klemileirn hrflareinin hnagi srıdaa yzaldıklarıı ömneli dğeliimş asılnda... öenmli oaln, briinci ve sonncuu herflarin yrenide olamsımyış... çnküü, kleimleri hraf hraf dğeil, btüün oalark oykuormuşsz... ardakai hraflrein sırsaı kıraşık da osla düüzgn ouknuyormuş.
    *
    i̇inglç di mi?
    bıakn nısal da düüzgn oukdnuuz.
    *
    hem oukdnuuz.
    hem anladıınz.
    *
    trüban bduur.
    *
    tartıışlan mselee ne oulrsa olusn, bşınaa ve sounna “trüban” koyğduunda, aarda ypılaan yaınlşları görmeszin... yaınlşları düüzgn gbii oukmyaa, düüzgn gbii anlmaaya bşlarsaın.
    *
    üvinersite srouları çlaımnış, amreikan şrketii trküiye’de rşvüet dğaıtmış, domateisn tneasi iki lria oulmş, maedncleriin cseetlernii beş aıydr çıkaramoyrlarmıış, her dröt gnçteen brii isşiz gzeiyrmouş, pkklya pzarlaık yaplııyrmouş, meemlket bölüüynrmouş, amreikaıllar bzie fzüe döşyormuuş, deinz feenri ne oulmş, yargyıı taammen bdaem byklııı ypmışlaar flian...
    *
    hiç öenmi klmaaz.
    *
    tartıışlan mseleenin bşınaa ve sounna “trüban” koyğduunda, aarda ypılaan yaınlşları görmezsin, sbaah klkaarsın trüban konşuuursn, aşkam yaatrsın trüban konşuuursn.
    *
    kaafn alalk blulak oulr ama...
    akılnda bi tek trüban klaır!
    *
    saadce kfaayı örtmez çnküü.
    her srounu öertr trüban.
    *
    bilmiyorum anlatabildim mi

    edit: eksi'leyenlerin özellikle bu entryimde neyi neden eksilediklerini çok merak etmekteyim.
    (ben sadece okurum ?, 30.04.2011 16:57 ~ 03.05.2011 01:19)
/ 2

© 2025 - aühf sözlük uludağ sözlük

aühf sözlük, ankara hukuk fakültesinin interaktif sözlüğüdür. - 2011 nisan (c) bir interaktif sözlük çalışmasıdır. aühf sözlük sözlük spot tematik sözlük servisi ile üretilmiştir. sözlükler yöneticilerinin sorumluluğundadır, www.sozlukspot.com sözlüklerin içeriklerinden sorumlu tutulamaz.